TV archief

  2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015

Zo  27  Dec

15 minuten: Philip Glass
(1)tv_philipglass300.jpgDo  17  Dec
21:00
Sunny Side of Spirit (3)
(1)tv_sunysidebrazilie300.jpg
Vier op de tien Nederlanders lijden aan klachten als depressiviteit, slapeloosheid, ADHD en stress. Hoe is dat in andere culturen? Vrijwel nergens in de wereld is spiritualiteit zo populair in de geestelijke gezondheidszorg als in Brazilië. Daar ervaart Sunny dat het begrip ‘normaal’ minder statisch is dan we in Nederland doorgaans denken. Ze duikt in de wereld van de Afro Braziliaanse religie Candomblé.Zo  13  Dec
13:00
Lang Leve het Boeddhisme
(1)anneloor_300.jpg
Na vijftien jaar radio, televisie en internet maken, houdt de BOS op te bestaan als zelfstandige omroep. Programmamaker Anneloor van Heemstra maakt een persoonlijke reis door het archief van tv-documentaires en radioprogramma's. Wat heeft de BOS toegevoegd aan het Nederlands medialandschap en wat gaan de kijkers missen?


Za  12  Dec

Zes beroemde boeddhisten
(1)tv_dalai_lama300.jpg
De BOS stopt op 31 december 2015. Als afscheidscadeau zes korte documentaires van beroemde boeddhisten. De dalai lama, die geen introductie nodig heeft, de vrouwelijke Tibetaanse meester Khandro, componist en boeddhist Philip Glass, zenleraar Joan Halifax, sociaal activist Bernie Glassman en 'punkboeddhist' Brad Warner.


Do  10  Dec
21:00
Sunny Side of Spirit (2)
(1)tv_sunysidetaiwan300.jpg
Vier op de tien Nederlanders lijden aan klachten als depressiviteit, slapeloosheid, ADHD en stress. Hoe is dat in andere culturen? Sunny Bergman gaat naar Taiwan waar mensen net als hier dicht op elkaar wonen en de werkdruk erg hoog is. Toch heeft het ultra moderne land een sterke spirituele traditie van taoïsme en boeddhisme. Ze gaan niet pas naar de dokter wanneer er iets mis is, ze brengen de dokter vooral een bezoek om gezond te blijven.Zo  6  Dec
13:00
Meneer Hu en de tempel
(1)tempel_300.png
Een groep Chinese Nederlanders gaat in Utrecht Zuilen van start met een ambitieus plan: het bouwen van een zustertempel, gelieerd aan de prestigieuze boeddhistische kloosterorde in China. Onder leiding van zakenman Meneer Hu vinden ze een half miljoen euro en worden lastige bestemmingsplannen overwonnen, waarna niets onmogelijk lijkt. Maar tussen droom en daad staat meer in de weg dan Meneer Hu ooit had kunnen denken.  


Do  3  Dec
21:00
Sunny Side of Spirit (1)
(1)tv_sunysideghana300.jpg
Vier op de tien Nederlanders lijden aan klachten als depressiviteit, slapeloosheid, ADHD en stress. Hoe is dat in andere culturen? Sunny Bergman onderzoekt in haar nieuwe drieluik hoe er in Ghana, Taiwan en Brazilië op geheel andere, veelal spirituele, wijze met deze voor ons bekende psychische klachten wordt omgegaan.


Zo  29  Nov

De Naakte Waarheid Van Myanmar
(2)Uwintin_krant_300.jpg
Portret van de 84-jarige U Win Tin (12 maart 1930 – 21 april 2014), grondlegger van de journalistiek in het door burgeroorlogen geteisterde Myanmar (het voormalige Birma). Samen met Aung San Suu Kyi richtte hij in 1989 de democratische beweging NLD op. Dat kwam hem te staan op 18 jaar gevangenschap. Tegenwoordig is hij vooral luis in de pels van de oppositie.


Zo  29  Nov
13:00
Irrawaddy Mon Amour
(1)IMAPromisedBride_300.jpg
In Myanmar is de homoliefde verboden en heerst een constante dreiging van het militaire regime. Maar liefde is sterker dan repressie. In een dorp aan de rivier de Irrawaddy bevindt zich een unieke gemeenschap waar homo’s wel een thuis vinden. Hier werken boeddhistische monniken en huisvrouwen samen met de LGBT-gemeenschap, om een illegaal homohuwelijk te organiseren.


Zo  15  Nov
13:00
In het spoor van Nichiren
(1)kamakura1_300.jpg
Manouk van der Meulen treedt in de voetsporen van de Japanse weduwe Nichimyo die 700 jaar geleden de gevaarlijke tocht naar het eiland Sado maakte. Daar leefde haar boeddhistische leraar Nichiren in ballingschap, onder andere vanwege zijn revolutionaire denkbeelden over de gelijkheid van mannen en vrouwen.Za  14  Nov
23:40
Kurai Kurai
(1)tvkuraikurai01300.jpg
Kurai kurai is een zoektocht naar het leven en de liefde in een mythisch steppelandschap. Emo, eind twintig en teleurgesteld in de liefde, maakt een reis naar het onbekende. Hij doorkruist het land van zijn moeder, die hem ooit raadselachtige verhalen vertelde over de kurai, stekelige struiken die zich door de wind over de vlakte laten voortrollen.


Zo  1  Nov
13:00
BOI, Song of a Wanderer
(1)mirror_300.jpg
Terwijl Nitzan de hele wereld over reist, op zoek naar rust focus, staat haar gender en identiteit allesbehalve vast. Boi, Song of a wanderer is het verhaal van Nitzans zoektocht naar haar ware gender, die langzaam overgaat in de zoektocht naar het ware zelf.


Zo  18  Okt
13:00
The Life and Times of Allen Ginsberg
(2)TV_allen_ginsberg_med.jpg
In 1955 verwoordde de Amerikaanse dichter, duizendpoot en boeddhist Allen Ginsberg de grootste angst van zijn generatie in het gedicht ‘Howl’. Een portret van deze controversiële man, en tevens van een een belangrijke tijd en een beweging.


Do  8  Okt
24:00
2Doc: The Ghosts in our Machine
(2)kalfje_300.jpg
Jo-Anne McArthur is dierenfotografe maar voelt zich naar eigen zeggen eerder een verslaggeefster in oorlogstijd. Met haar fotoproject We animals legde ze de meest erbarmelijke omstandigheden vast waarin talloze dieren verkeren. Welke rechten hebben dieren nog in een door gulzige consumenten gedreven wereld?


Zo  4  Okt
24:00
Wie wij zijn
(1)tv_wiewijzijn_bushra_300.jpg
De veerkrachtige Mariwan (26) en Bushra (21) zijn alleen volwassen zijn geworden in een vreemde wereld. Beiden zijn op hun zeventiende, alleen, in Nederland terechtgekomen, en de vlucht uit hun moederland heeft de loop van hun leven dramatisch veranderd.


Zo  4  Okt
13:00
Zensoldaat
(1)dennie2.png
De 36-jarige Dennie van Loon is een vat vol tegenstrijdigheden. Wars van de status quo, hunkerend naar spanning. Maar ook: serieus, plichtsgetrouw. Het grootste dilemma in het leven van deze praktiserend boeddhist is: hoe combineer je een boeddhistisch principe als geweldloosheid met een carrière in het leger?


Do  1  Okt
24:00
2Doc: With or Without You
(2)withorwithoutportret_3001.jpg
De Koreaanse Maggi (88) en Chunhee (70) zijn getrouwd met dezelfde man. Chunhee was 24 toen zij als tweede vrouw bij Maggi en haar man in huis werd genomen. Om de zoon te produceren die Maggi niet meer kon baren. Een portret van een symbiose tussen twee vrouwen die elkaar de liefde en compassie geven die de maatschappij hen niet kan bieden.


Zo  20  Sep

Tashi and the Monk
(2)tv_TashiTheMonk300_2.jpg
Een met prijzen overladen portret van een innovatieve gemeenschap in het Himalayagebergte in Noord-India, Jhamtse Gatsal, Tibetaans voor ‘tuin van liefde en compassie’. Hier geeft de toegewijde oprichter Lobsang Phuntsak onderwijs, liefde en een veilige haven aan 85 kinderen.


Zo  13  Sep
23:45
Allez, Viens!
(1)tv_allezviens_01_300.jpg
Een coming-of-age documentaire over het afscheid van een hechte woongroep, bestaande uit negen jonge vrouwen, in de rafelrand van Maastricht.


Wo  9  Sep
23:20
Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice
(1)bootje_300.jpg
Genomineerd voor een Gouden Kalf!
"Hoe kun je aan iedereen laten weten dat je het paradijs op aarde hebt ontdekt, zonder het te verpesten doordat iedereen erheen komt?” Regisseur Daan Veldhuizen vertrok met dit dilemma en een camera naar een ongerept dorpje in Laos en laat zien wat de komst van toerisme betekent voor de bevolking.


Zo  6  Sep
13:00
Het Innerlijk Landschap
(1)1JiaZhao_300.jpg
De Chinese componist Guo Wenjing zoekt een weg tussen de Oosterse en Westerse muziek, en het oude en nieuwe China dat razendsnel verandert. 'Je moet het verleden kennen om de toekomst in te kunnen gaan’, zo luidt zijn motto. Zijn nieuwe opera Si Fan (Liefdesverlangen) is een fascinerend project over traditie en moderne kunst.


Zo  21  Jun
13:00
Tzu Chi
tv_dokters_3001.jpg
Wat begon als een initiatief van een boeddhistische non en een groepje huisvrouwen, is uitgegroeid tot Taiwans grootste NGO: Tzu Chi. Met miljoenen leden is het een van de meest slagvaardige NGO's ter wereld. Het brein achter deze geoliede machine is de 77-jarige Cheng Yen.Di  16  Jun
23:00
Het Innerlijk Landschap
(1)JiaZhao_300.jpg
De Chinese componist Guo Wenjing zoekt een weg tussen de Oosterse en Westerse muziek, en het oude en nieuwe China dat razendsnel verandert. 'Je moet het verleden kennen om de toekomst in te kunnen gaan’, zo luidt zijn motto. Zijn nieuwe opera Si Fan (Liefdesverlangen) is een fascinerend project over traditie en moderne kunst.Zo  7  Jun
13:00
Angst
tv_angst.jpg
Hoogtevrees, verlatingsangst, doodsangst en angst voor de angst zelf. Angst heeft vele gezichten. In deze film kruipt George Schouten dicht op de huid van vier mensen die door hun eigen ervaringen een bijzondere kijk hebben op angst. Ondertussen kruipt de angst steeds meer onder zijn eigen huid, door twee recente ervaringen met de dood.


Zo  24  Mei

Inner Revolution
Frank_scheert_3002.jpg
Vroeger was hij een 'professionele klootzak', zoals hij zelf zegt, verslaafd aan 'egoïne'. Nu leidt Frank Uyttebroeck zijn eigen boeddhistische gemeenschap, begeleidt mensen die door pijnlijke transities gaan en verzorgt mensen in hun laatste levensfase.


Di  12  Mei
exclusief online
Punk en zen
(1)punkenzenwarner_300_01.jpg
Schrijver/columnist Henk van Straten ontmoet ‘punkboeddhist’ en zenleraar Brad Warner. Een gesprek over hun gedeelde passie voor punk en hardcore en wat dat in godsnaam met zenboeddhisme te maken heeft.


Zo  10  Mei
13:00 - 13:50
With or Without You
withorwithoutportret_3001.jpg
De Koreaanse Maggi (88) en Chunhee (70) zijn getrouwd met dezelfde man. Chunhee was 24 toen zij als tweede vrouw bij Maggi en haar man in huis werd genomen. Om de zoon te produceren die Maggi niet meer kon baren. Een portret van een symbiose tussen twee vrouwen die elkaar de liefde en compassie geven die de maatschappij hen niet kan bieden.


Zo  19  Apr
13:00-13:30
Zentuin in de Zuidas
(1)tv_zentuinrotsjes_300.jpg
Middenin de Zuidas, het zakendistrict van Amsterdam, ligt een groene oase verborgen. Het is de enige Chinese Penjing tuin in Nederland, die bestaat uit een verzameling miniatuurlandschappen. Bankmedewerkers, ziekenhuispatiënten en studenten vinden hier rust en inspiratie. Maar de tuin staat onder druk, als gevolg van een groeiende Zuidas.Do  16  Apr
23:00
Georgica
(1)t_georgica_1_300.jpg
De Nederlandse boer en politicus Sicco Mansholt, als minister en eurocommissaris van Landbouw na de Tweede Wereldoorlog groot pleitbezorger van grootschalige landbouw, kreeg in zijn nadagen spijt van zijn beleid. Op zijn sterfbed zou hij Vergilius’ klassieke lofzang Georgica hebben gelezen. Wat vinden moderne boeren van deze lofzang? 

Wo  15  Apr
23:00
Schuldenaars
(1)tv_Schuldenaars300.jpg
Iedere week worden door de Rotterdamse rechtbank talloze mensen failliet verklaard. Persoonlijk, of met hun bedrijf. Mensen die dit overkomt komen in een heel andere wereld terecht: opeens hebben ze niets meer en hebben ze voor elke beslissing en uitgave de toestemming van een curator nodig.
Di  14  Apr
23:00
Pekka
(1)pekka_300.jpg
Op 7 november 2007 liep de 18-jarige Pekka-Eric Auvinen om 11:44 uur zijn middelbare school in het Finse plaatsje Jokela binnen met een semi-automatisch pistool. In de veertig minuten die volgen schiet hij acht mensen dood, waaronder de schoolzuster, de directrice en uiteindelijk ook zichzelf. Waar de motieven van dit soort 'school shooters' meestal een bron van mysterie blijven, weet filmmaker Alexander Oey diep door te dringen in het hoofd én de omgeving van de getroubleerde Pekka.


Zo  12  Apr
12:55
De Drie Vergiften
(1)tv_vergift_ricard300.jpg
Al het lijden is volgens de Boeddha terug te voeren op drie negatieve emoties: woede, hebzucht en onwetendheid. Boeddha noemde deze emoties de drie vergiften. Maar hoe komen ze tot uiting in de moderne samenleving? Drie filmmakers geven elk hun visie op een van de vergiften. Als aanloop naar de drie films spreekt Regisseur Alexander Oey spreekt met verschillende boeddhisten en andere deskundigen over de drie vergiften.

Zo  5  Apr

Monk with a Camera
(1)Nicky_Central_Park_300.jpg
Nicholas Vreeland is de 'Prins Siddharta' van de 20e eeuw. Als kleinzoon van ex-Vogue hoofdredacteur Diane Vreeland leefde hij in weelde net als de historische Boeddha. Toch gaf de diplomatenzoon, dandy en getalenteerd fotograaf zijn bevoorrechte leven op, om zich te wijden aan een celibatair monnikenbestaan.Zo  1  Mrt
13:00 - 13:30
Boeddhisme en de toekomst
tv_toekomst_hartslag_3001.jpg
Een pil naar verlichting? Een game waarin je de onderlinge verbondenheid van alles ervaart? Geen uitvinding wordt geweerd tijdens de jaarlijkse Buddhist Geeks Conference. Innovators, leraren en beoefenaars over hoe technologie kan helpen op het pad naar verlichting.


Zo  15  Feb
13:00-13:30
Een meester in Moskou
standbeeld_300(2).jpg
Zenmeester Ton Lathouwers keert voor het eerst sinds bijna vijftig jaar terug naar Rusland en opent de wondere wereld van de Sovjetliteratuur.


Zo  1  Feb
13:00-14:00
Good Things Await
GTA_Nielsloopt_300.jpg

Niels Stokholm (79) is een van de weinige boeren in Denemarken die werkt via de principes van biodynamische landbouw. Zijn producten behoren tot de top van de wereld en levert onder andere aan het beste restaurant ter wereld: NOMA in Kopenhagen. Toch is niet iedereen enthousiast over zijn holistische methode. Na een bezoek van de Deense autoriteiten, dreigt Niels zijn licentie tot veehouderij te verliezen.Zo  18  Jan
13:30 - 14:00
Extra herhaling: If Mama ain't Happy Nobody’s Happy
laura_lachen_300(1).jpg
In de afstudeerfilm If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy, bekroond met de publieksprijs van het digitaal filmlab NCP Holland, zien we vier generaties bijzondere en zelfstandige vrouwen. Wat is de invloed van familierelaties op hoe je je vormt? En valt daar eigenlijk wel wat aan te doen? Een intiem egodocument over moeders en dochters, loslaten en familiekarma. 


Zo  18  Jan
13:00-13:30
Soefisme en Zen
murad_hassil_300(1).jpg
Soefisme en Zen zoekt het antwoord op een vraag die niet vaak wordt gesteld: wat is de bindende factor binnen zes van de grote religieuze stromingen? Het antwoord ligt verborgen in de tempel van de Universeel Soefisme beweging. Hoe werd voormalig minister van financiën, Johan Witteveen, voorman van deze beweging? En wie zijn de mensen, die zenmeditatie moeiteloos afwisselen met soefi-rituelen? 


Zo  4  Jan
13:00-14:00
Joan Halifax
joan_300.jpg
Joan Halifax is een van de bekendste en meest geliefde zenleraren in de wereld. Als geestelijk verzorger stond zij veel mensen bij op hun sterfbed, maar ook criminelen in zwaarbewaakte gevangenissen. Ze is de zeventig gepasseerd en nog steeds voortdurend onderweg. In dit portret reizen we met haar mee en zien we hoe meditatie en activisme in elkaar overvloeien.