Radio actueel

 

Podcast special

Rebel Boeddha, op weg naar vrijheid - Deel 1
Uitzenddatum: Dinsdag 4-8-2015 17:00 NPO
bekijk podcast
Podcasts

SeboEbbens2300.jpg Twee podcastafleveringen lang gaat Sarah Marijnissen in gesprek met volbloed leraar Sebo Ebbens (70). Al meer dan de helft van zijn leven geeft hij les vanuit een Tibetaans-boeddhistische visie. Op een praktische manier koppelt hij het Westerse gedachtengoed aan de boeddhistische wijsheidstraditie. Gepassioneerd legt hij zich toe op het toegankelijk maken van deze ervaringsgerichte leerprocessen voor het onderwijs, voor op ’t werk en in ons privéleven. Dat doet hij tegenwoordig vooral via de activiteiten van Nalandabodhi Nederland en eerder via het Centrum Contemplatieve Werkwijzen.

Ebbens is er dan ook van overtuigd dat ervaringen en inzichten vanuit de boeddhistische traditie ons leven in deze tijd gelukkiger kunnen maken, met het leven van de historische boeddha als metafoor.Zijn persoonlijke spirituele zoektocht leidde in 2007 tot het verlaten van Shambhala en Sakyong Mipham Rinpoche als leraar, om zich wat later te verbinden met Nalandabodhi en zijn spiritueel leider Dzogchen Ponlop Rinpoche.

Het eerste deel behandelt vragen als: hoe kwam hij terecht bij Shambhala en zijn oprichter Chögyam Trungpa? Wat spreekt Ebbens aan in het leraarschap van Ponlop Rinpoche? Hebben we eigenlijk wel een leraar nodig?