Radio actueel

 

Podcast special

De kunst van het opnieuw beginnen
Uitzenddatum: Woensdag 24-6-2015 12:00 NPO
bekijk podcast
Podcasts

MadelonHooykaas3002.jpg Madelon Hooykaas (1942) is een internationaal bekend beeldend kunstenaar en filmmaker, die van 1972-2004 samenwerkte met wijlen Elsa Stansfield. Hun werk bevindt zich onder meer in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum of Modern Art in New York. Eerder verscheen over hun oeuvre ‘Revealing the Invisible – The Art of Stansfield/Hooykaas’ bij Uitgeverij de Buitenkant.
Dorothea Franck (1948) schrijft over filosofie, poëzie, literatuur en de beeldende kunsten. Zij doceerde algemene taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en semiotiek aan de afdeling ‘Beeld en Geluid’ van het Conservatorium in Den Haag. Zij schreef diverse diepgaande essays over beeldend kunstenaars.

Madelon Hooykaas vroeg Dorothea Franck van gedachten te wisselen over ‘opnieuw beginnen’. Beiden zijn op een punt aangekomen om opnieuw te beginnen, maar kan dat eigenlijk wel? De geest is geen onbeschreven blad en de tijd is een verzamelaar.
Wat doet er écht toe als je opnieuw wilt beginnen, vroegen zij zich af. Met aandacht leven, nieuwsgierig blijven, je bewust zijn van wat het leven je aanreikt en daar ‘ja’ tegen zeggen.
Hooykaas en Franck schrijven over durven veranderen, reislust, boeddhisme en reflectie, over verwondering en beeldende kunst, en over het geluk van de kijker en de rijkdom van je dagen.


Marlous Lazal ging op bezoek in het atelier van kunstenaar Madelon Hooykaas om met haar te praten over het boek dat zij samen met Dorothea Franck maakte: De kunst van het opnieuw beginnen.
Een gesprek over John Cage, haiku’s, loslaten en de opdracht van de kunstenaar om mystieke waarheid te onthullen.