Rik Lina

Rik Lina: Kunstenaar, schilder, dichter geboren in Valkenburg- Houten-St. Gerlach, Oktober 1942

Door de Beat-dichters kwam ik in contact met het zenboeddhisme, wiens meesters een intuïtief bewustzijn propageren dat in de praktijk werd gebracht door de Zen-schilders uit China en Japan. De kalligrafische manier om de werkelijkheid weer te geven, waarin zien en voelen, schrijven en denken opgaan in een unieke geschilderde realiteit.

Mijn eerste tentoonstelling werd gehouden in de foyer van de bioscoop Kriterion samen met Fred Stakelbeek. Freddy was mijn kameraad, wij schilderden vaak samen, zwierven door de stad, Phono-bar, Stedelijk, nachtelijke jazz in het Concertgebouw, psychedelica, wij liften naar Turkije, enz.

De Kosmos Ik werkte er een aantal jaren als visueel specialist, aankleding van gebouw en evenementen, workshops, tijdschrift (met Belle Bruins) en nog veel verder, van alles en nog wat. Was mede- verantwoordelijk voor de verandering van Fantasio (voormalig clubhuis Het Anker) naar Meditatiecentrum

De Kosmos. Alleen de beginperiode van Fantasio-De Kosmos maakt ik actief mee. Gestart in het gebouw van De Waarheid (latere Shaffy Theater) Keizersgracht als Provadya, toen naar Het Anker aan de Prins Hendrikkade, “Fantasio” dus, waar wij samen met collega-kunstschilder Jan Holleman (en vele bezoekers) van alles en nog wat vrolijk beschilderden. Een groot schilderij van mij hing in het theehuis. In de grote zaal maakte ik de vloeistofprojecties.

Toen “De Melkweg” opende, een derde alternatieve ruimte, en er steeds meer belangstelling kwam voor de wereld van de geest, startte De Kosmos en schilderden wij het hele gebouw van binnen en van buiten wit – alles! In die tijd was ik kind aan huis, volgde niet alleen de cursussen (Zen, Vipassana en Tarot), was nauw bevriend (zelfs familie) met de leden van “huisorkest Ahora Mazda”, maar ook omdat ik mijn atelier had op de zolder. Wat mijn werk betreft heb ik een bijzondere herinnering aan De Kosmos. Een van de gastdocenten uit India, ik ben zijn naam helaas kwijt, passeerde mijn atelier op zolder, op weg naar het dak voor het prachtige uitzicht over de stad. Stilstaande voor een van panelen zei hij met een brede glimlach: “AAHH – the Atoms of Space!”. Je kunt je voorstellen dat dit een de mooiste complimenten was die ik kreeg.

Ik werk graag creatief samen met anderen, richtte verscheidene samenwerkingsverbanden op zoals “Drukkerij De Spatel”, “CAPA (Collective Automatic Painting Amsterdam)” en de “Cabo Mondego Section” nu in Portugal. Een tijdschrift is daarvoor ook een perfect medium, op de middelbare school en bij de Zeeverkenners maakte ik al clubbladen. Vanaf 1968 raakte ik betrokken bij “Moksha” en “Cosmic Paper”, bij de bladen van de Surrealisten zoals “Brumes Blondes” en “Mouvement Phases”, en later ook voor kunstenaarssyndicaat BBK69.

 

Beschilderd glas voor psychedelische vloeistof projectie in Fantasio. 1969

Psychedelic Art Rik Lina Studio De Kosmos

“AAHH – the Atoms of Space!”

Moksha Cover

AHORA MAZDA LP Cover

Rik Lina Imagenative Configurations in het Museu Da Fundacao. Portugal 2015

 


1968 In the shadow of a rose

Bronvermelding Tekst deels uit RIK LINA: CONVERSATION WITH LAURENS VANCREVEL

Lees meer over Rik Lina