Projecten


De BOS heeft in de loop der jaren een heleboel losstaande websites en projecten ontwikkeld, met als vlaggeschip de jongerensite bodhitv.nl. Maar er zijn ook games bij en sites die dieper in gaan op thema's zoals spiritualiteit in het zakenleven, boeddhistische kunst, de invloed van het boeddhisme op de muziek en meer.

Waar ze ook over gaan, of wat voor vorm ze hebben, ze zijn altijd gemaakt vanuit een boeddhistisch perspectief, zonder belerend te zijn.

 

 

BodhitvBODHITV
Bodhitv.nl is de jongerensite van de Boeddhistisch Omroep, voor jongeren die geïnteresseerd zijn spiritualiteit en boeddhisme. Er is een groeiende groep jongeren in Nederland geïnteresseerd in spiritualiteit en het boeddhisme. Met Bodhitv willen we een plek creëren waar jongeren zelf videoitems maken en teksten schrijven over spiritualiteit en boeddhisme, gezien vanuit hun eigen belevingswereld.


C
CYMDHANGE YOUR MIND DAY
De eerste Change Your Mind Day, een initiatief van het Amerikaanse blad Tricycle, was in 1993. Het doel was en is om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met diverse vormen van meditatie.
In 2010 organiseerde de BOS samen met de BUN de eerste Europese editie op 5 juni in het Amsterdamse Oosterpark. Deze dag, gepresenteerd door Lucia Rijker, was een doorslaand succes.beats en boeddhaBEATS EN BOEDDHA
Beats, Backpacks & Boeddha is een website over de Beat Generation en het boeddhisme. Over de Beat Generation zijn bibliotheken vol geschreven, daarom focust deze site zich op twee fenomenen die voor de kunstenaars van de Beat Generation erg belangrijk waren: de fascinatie voor het onderweg zijn èn de invloed van het boeddhisme op leven en werk van de Beats.
Op de site staat volop informatie - in tekst, audio en video - over de invloed die de Beats hebben gehad op de verspreiding van het boeddhisme in de westerse wereld. Daarnaast is een deel van Beats, Backpacks & Boeddha gewijd aan de creatieve weerslag van een aantal reizen, gemaakt door jonge, hedendaagse kunstenaars.

 lucia in de ringLUCIA IN DE RING

Samen met bijna 34 omroepen over de hele wereld, besteedde de Publieke Omroep van 5 tot en met 12 oktober 2007 aandacht aan het thema Democratie. Voor de Boedhistische Omroep Stichting interviewde wereldkampioen (kick)boksen Lucia Rijker een uur lang vier bijzondere Nederlanders over hun visie op democratie. In een boksring. Bovendien was er een online game ontwikkeld waarin Lucia het opnam tegen haar gasten: rapper Raymtzer, actrice Johanna ter Steege, ecolooog Matthijs Schouten en cultuurhistoricus Thomas von der Dunk.
B
buddha defenderUDDHA DEFENDER
Voor de week van de democratie in 2007 liet de BOS het spel Buddha Defender maken door  Monkeybizniz. Een spannend en onderhoudend spel waar zowel behendigheid als kennis voor nodig zijn.
Help de dappere Buddha Defender het moeizame pad van de democratie te doorlopen!Franciso VarelaFRANCISCO VARELA
De Chileense filosoof Francisco Varela was één van de belangrijkste cognitieve wetenschappers van de laatste decennia.
In 2001 overleed Varela op 55 jarige leeftijd, na een zware ziekte. Deze Engelstalige website biedt een met audiofragmenten en tekst een intuïtieve manier om het werk van Varela te ontdekken.

  • De website is nu offline.S.N. GoenkaSPIRIT IN BUSINESS
In april 2002 werd in New York een conferentie gehouden van het Spirit in Business World Institute. Rond de 600 leidinggevenden in het bedrijfsleven, voor het merendeel uit de VS, maar ook internationale deelnemers, waren aanwezig om met elkaar te verkennen hoe zij spirituele inzichten kunnen toepassen in hun werk en in het bedrijfsleven.

Dit initiatief is ook in Europa van start gegaan met een bijeenkomst op 12 augustus 2002 in Nederland. Van deze conferentie vindt u op deze site een verslag. Sprekers op de conferentie waren onder andere Sander Tideman, Marco Palazzi en S.N. Goenka.

  • De website is nu offline.BOEDDHISTISCH ERFGOED
erfgoedIn het archief van een aantal Nederlandse museale kunstcollecties is veel boeddhistisch cultureel erfgoed aanwezig. Om dit erfgoed verder te ontsluiten heeft de BOS diverse kunstinstellingen benaderd en bereid gevonden een beperkte selectie te maken van hun boeddhistische kunstcollecties.

De variëteit, rijkdom en pracht van de beelden, maskers, schilderijen, aardewerk, gebedsmolens en andere kunstwerken uit zeven Nederlandse musea en kunstinstellingen zijn op deze site verzameld. Het is een greep uit meer dan duizend jaar boeddhistische cultuurgeschiedenis.

  • De website is nu offline.